Sisustussuunnittelija auttaa asiakasta löytämään oman tyylin.

Sisustamisen aloittaminen tai ideoiminen voi olla vaikeaa. Vaihtoehtoja on monia, on ehkä vaikea hahmottaa omaa tyyliä, jota tavoittelee. Ideoiden ollessa hukassa tai vaihtoehtojen runsauden ahdistaessa voi turvautua myös ammattiapuun. Kotiin voi pyytää sisustussuunnittelijan, jolta saa apua ja neuvoa oman tyylin selkiyttämiseen, sisustukseen ja säilytysratkaisuihin.

  • Moni television sisustusohjelma luo sellaisen mielikuvan, että sisustussuunnittelija toteuttaa kohteessa omia ajatuksiaan sysäten asiakkaan toiveineen ja tarpeineen sivuun projektin ajaksi. Mikä pätee ruudussa, ei päde tavallisessa arjessa.
  • Sisustussuunnittelu syntyy kiinteässä yhteistyössä asiakkaan kanssa. Vuoropuhelu alkaa ensimmäisessä tapaamisessa ja jatkuu työn valmistumiseen saakka. Mielipiteiden vaihto takaa onnistuneen lopputuloksen ja säästää pettymyksiltä.

Joskus koti kaipaa vain pientä piristystä tai ongelmakohdan ratkaisua, silloin paikallaan on konsultointikäynti. Konsultoinnissa sisustussuunnittelija keskittyy auttamaan ratkaisujen ja ideoiden löytämisessä joko koko kotiin, yksittäiseen huoneeseen tai tiettyyn ongelmakohtaan. Käynnillä voidaan kartoittaa esim. huone- ja tilajärjestelyjä, huonekalujärjestystä, valaistusta tai pintamateriaali ideointia.

  • Usein muutos parempaan on pienestä kiinni, todella harvoin on tarpeen uusia koko sisustus.

Hyvin tyypillistä on, että kodista puuttuu yhdistävä tekijä.

  • Jo pelkästään verhojen uudistaminen saattaa kirkastaa ilmeen. Myös väreillä saa paljon aikaan. Sisustussuunnittelija auttaa löytämään uusia toimivia väriyhdistelmiä.
  • Jos koti tuntuu sekavalta, saattaa ylimääräisen karsiminen osoittautua toimivaksi ratkaisuksi. Karsinta ei välttämättä ole helppoa, sillä esineisiin liittyy paljon tunnesiteitä. Tarkoitus ei ole heittää kaikkea hukkaan, vaan valita vain ne tärkeimmät muistoesineet, joista tulee kauniita muistoja.
  • Säilytysratkaisut ovat lähes joko kodissa akuutti ongelma, joten ei kannata valmistautua konsultointikäyntiin siivoamalla ja järjestämällä paikkoja. Konsultti pystyy silloin tekemään enemmän huomioita, kun ongelmakohtia ei yritetä piilottaa ja antamaan ratkaisu ongelma kohtiin.

Uusi koti suunnitteilla, jos mahdollista sisustussuunnittelija kannattaa ottaa mukaan hankkeeseen jo rakennusvaiheessa. Ammattilainen auttaa piirustusten hahmottamisessa ja sopivien materiaalien valitsemisessa runsaasta tarjonnasta. Suunnittelija tekee ehdotuksia, joilla kodista saa mahdollisimman toimivan. Tämän päivän uudisrakentamiselle niin omakoti kuin huoneistoissakin ovat tyypillisiä avarat tilaratkaisut. Isot ikkunat ja seinäpintojen vähäisyys luovat haasteita sisustukseen.

Sisustussuunnittelija voi auttaa koko sisustuksen suunnittelussa alusta loppuun asti. Suunnittelija auttaa tekemään valaistus-, kaluste-, ja tekstiilisuunnittelun sekä väri- ja pintamateriaalisuunnitelmat.  Tarvittaessa suunnitelmaan sisältyy visuaalinen mallinnus, tapetti- ja värimallit sekä materiaalinäytteet.

Aluksi kannattaa miettiä kumpi palvelee sinua parhaiten konsultointi vai sisustussuunnittelu käynti.

  • Konsultointi sopii parhaiten sinulle, jolla on jo jonkinlainen visio, mitä sisustukselta haluat, oma tyyli selvillä ja haluat osallistua enemmän materiaali- ja suunnitteluvalintoihin, mutta kaipaat asiantuntijan mielipidettä ja apua pieniin ongelmiin.
  • Sisustussuunnittelu puolestaan on oikea valinta, jos tarvitset kokonaisvaltaisempaa ja monipuolisempaa apua, tai haluat selvitä pienemmällä vaivalla antamalla ideointi- ja suunnittelutyön muiden hoidettavaksi.