Pieneenkin keittiöön voi hyvällä suunnittelulla saada kaikki tarvittavat nykyaikaiset toiminnot, joilla arki helpottuu ja keittiössä on mielekästä työskennellä. Tällä hetkellä Suomessa on yli miljoona yhden hengen taloutta, joten pienillekin keittiöille on todella tarvetta.

Tärkeimpänä lähtökohtana suunnittelussa on toimivuus ja tilankäyttö unohtamatta kuitenkaan viihtyisyyttä ja ulkonäköä. Pienessä tilassa täytyy saada jokainen sentti hyötykäyttöön. Aluksi kannattaa miettiä mitä toimintoja keittiöön halutaan? Montako erillistä toimintoa tilaan pitäisi saada mahtumaan? Tarvitaanko yhden hengen taloudessa astianpesukonetta vai riittääkö allas ja kuivauskaappi. Toisaalta jos haluaa astianpesukoneen, voi valita kapeamman mallin ja luopua kuivauskaapista. Nämä kysymykset kannattaa miettiä tarkkaan.

Huoneen korkeuden voi hyödyntää erikoiskorkeilla kaapeilla tai laittaa kahdet yläkaapit päällekkäin. Korkealla voi säilyttää harvemmin tarvittavia astioita tai muita tavaroita. Alakaapeissa täysin ulosvedettävät laatikot antavat kätevästi säilystystilaa. Ne voidaan myös sijoittaa korkeaan kaappiin, jolloin tavarat ovat helposti saatavilla. Tarjolla on myöskin erilaisia uusia keittiömekanismeja, joilla voidaan hyödyntää tiloja.

Kalusteiden, kodinkoneiden ja keittiömekanismien lisäksi todella tärkeää on valaistus sekä materiaalit ja värit. Kaikki vaikuttavat keittiön tilan tunteeseen. Valaistuksessa on hyvä käyttää eri valonläheitä, joista osa antaa suoraa työskentelyvaloa ja osa yleisvaloa sekä tunnelmavaloa.  Vaaleat värit tuovat kyllä tilantunnetta, mutta tummatkaan sävyt eivät todellisia neliöitä pienennä. Vaaka- ja pystykuoseilla voi vaikuttaa myös tilan tuntuun.

Hyvällä suunnittelulla pieneen keittiöön saadaan kaikki samat toiminnot kuin isompaankin keittiöön. Pienen tilan etuja ovat, että kaikki toiminnot ovat lähekkäin ja kun säilytysratkaisut ovat kunnossa kaikki tavarat ovat helposti otettavissa. Kaappeihin ei keräydy turhaa tavaraa ja pienen keittiön siistinä pitäminen on helppoa lisäksi pieni tila on tunnelmallinen ja kodikas.